Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

Pardus

Pardus, Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sitemidir. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus, 2013 sürümü ile beraber artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamaktadır. TÜBİTAK’tan bağımsız bir topluluk tarafından Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanmaktadır

Pardus Topluluk Sürümü (kısaca PTS), TÜBİTAK/ULAKBİM’den bağımsız olarak geliştirilen, bireysel kullanıcılara yönelik bir GNU/Linux dağıtımıdır. Topluluk sürümü çalışmaları 2013 Mart’ında başlamış olup ilk sürümü “Pardus Topluluk Sürümü 1.0″ adıyla 12 Nisan 2013’te yayınlanmıştır.

Aşağıdaki linkten Pardus sürümlerine ulaşabilirsiniz

http://www.pardus.net.tr/pardus-topluluk-surumu-indir/

Ubuntu

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu projesi, Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı sürümü Ekim 2004’te yayınlanmıştır. Ubuntu günümüzde 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

http://www.ubuntu-tr.net/indir/

OpenSUSE

OpenSUSE projesi Novell’in sponsorluğundaki bir topluluk programıdır. Linux’un her yerde kullanımını amaçlayan bu program, dünyanın en kullanışlı Linux dağıtımı SUSE Linux’a, ücretsiz, kolay erişim sağlar.

http://software.opensuse.org/132/en/

Fedora

Fedora (önceki adıyla Fedora Core), açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedeora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir

https://getfedora.org/tr/workstation/

Debian

Debian Projesi, özgür bir işletim sistemi yapmaya karar vermiş gönüllülerin oluşturduğu bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemine biz Debian GNU/Linux veya kısaca Debian diyoruz.

https://www.debian.org/distrib/

Mageia

Mageia, 2010 yılında Mandriva Linux’un bir çatallaması olarak başlatılmış, topluluk temelli bir Linux dağıtımı projesi. 2010 yılında Mandriva’nın maddi sorunları ve şirket hedefleri nedeniyle Mandriva projesinden ayrılan ya da işten çıkarılan geliştiriciler tarafından başlatılmıştır

https://www.mageia.org/tr/downloads/

Red Hat

Red Hat, açık kaynaklı ve Linux tabanlı profesyonel yazılım şirketlerinin en büyüklerinden biridir. Şirket, 1993′te Bob Young ve Marc Ewing tarafından kurulmuştur. Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de, Fedora özgür yazılım geliştiricilerinin katılımıyla varlığını sürdürmektedir ve aynı zamanda Red Hat Enterprise Linux ürünü için bir test ortamı görevi görmektedir.

https://access.redhat.com/downloads/